EM kval fotboll

EM kval fotboll illustration

Fotbo

Fotboll är en av världens mest populära sporter och det är ingen överraskning att Europamästerskapet i fotboll, ofta kallat EM, lockar stor uppmärksamhet från fans och media världen över. EM är den främsta fotbollsturneringen för nationallag inom Uefa, den europeiska fotbollsunionen, och hålls vart fjärde år. Men innan vi kan glädjas åt spektakulära matcher och oförglömliga mål på själva mästerskapet, måste lagen först kvalificera sig.

EM-kvalprocessen är en lång och utmanande väg där nationer från hela Europa kämpar om en av de eftertraktade platserna till huvudturneringen.

Inför EM-kvalet

EM-kvalifikationen är ett komplicerat system som många fotbollsfans försöker hålla reda på. Kvalprocessen sträcker sig vanligtvis över två år och omfattar ett flertal gruppspelsmatcher där nationerna samlar poäng för att säkra en av de övre placeringarna i sin grupp. Beroende på antalet lag som ska delta i det slutgiltiga mästerskapet är antalet lag som kvalificerar sig från varje grupp olika.

Vägen till mästerskapet

För att ett lag ska ha en chans att stå som segrare i EM är det första steget att ta sig igenom kvalificeringen. Kvalgrupperna lottas baserat på lagenas ranking och tidigare resultat, vilket innebär att varje grupp kan innehålla en bred variation av motstånd från olika delar av Europa. Dessa matcher spelas hemma och borta, vilket ger lagen en chans att visa upp sina färdigheter inför hemmapubliken samt utmana sig själva på motståndarnas plan. Resultatet i gruppspelet kommer att avgöra vilket lag som går direkt till EM och vilka som får spela playoff-matcher för att försöka kvalificera sig.

Spännande kvalmatcher

Själva kvalspelet bjuder ofta på spännande fotboll där ländernas stolthet står på spel. Matcher i EM-kvalet kan vara oförutsägbara och spänningen är hög från start till slut. Det är inte ovanligt att se uppkomlingar och mindre fotbollsnationer överraska och ställa till det för de etablerade lagen. Varje mål och varje poäng räknas, och ofta kan en enda match avgöra ett helt lands öde när det kommer till att få en plats i det stora mästerskapet.

Svenska landslaget i kvalet

För många svenska fotbollsfans är det svenska landslagets öden och äventyr under kvalspelen något som följs med nagelbitande spänning. Prestanda under kvalet kan antingen ge en nationell eufori eller en kollektiv besvikelse. Svenska laget har under åren visat sig kunna stå upp mot storlagen men har också haft sina motgångar i viktiga kvalmatcher. Att följa blågults resa genom kvalet är en berg och dalbana av känslor och ett felfritt kvalspel är sällan förunnat även de bästa nationerna.

Vanliga frågor

Hur många lag kvalificerar sig till EM?
Antalet lag som kvalificerar sig till EM kan variera beroende på formatet för det specifika årets turnering. I det senaste EM 2020 kvalificerade sig exempelvis 24 lag. För uppdaterad information om kommande mästerskap rekommenderas det att kolla Uefas officiella hemsida eller andra aktuella fotbollskällor.

Vilka kriterier avgör hur lagen seedas i kvalgrupperna?
Seedningen för EM-kvalgrupper baseras ofta på lagenas Uefa-koefficienter som i sin tur beräknas utifrån tidigare prestationer i europeiskt klubblagsspel och landslagsspel. Detta innebär att lag med bättre historiska prestationer ofta seedas högre och därmed teoretiskt sett får en lättare väg genom kvalet.

Spelas EM-kvalet alltid i samma format?
Nej, formatet för EM-kvalet kan förändras över tid. Uefa kan besluta att justera kvalprocessen för att anpassa det till antalet deltagande lag eller för att förnya mästerskapsstrukturen. Det är därför viktigt att alltid hålla sig uppdaterad med de senaste reglerna och formaten som Uefa meddelar.

Kan lag som inte vinner sin kvalgrupp fortfarande kvalificera sig till EM?
Ja, det finns möjligheter för lag som inte vinner sin kvalgrupp att fortfarande kvalificera sig till EM. Beroende på EM-turneringens format kan det finnas playoff-spel där grupptvåor och ibland även andra högt rankade lag som inte direktkvalificerats får en andra chans att kvalificera sig genom ytterligare matcher.

När spelas EM-kvalmatcherna?
EM-kvalmatcherna spelas normalt under ett tvåårsperiod före det aktuella Europamästerskapet. Matcherna förläggs oftast till officiella internationella matchfönster som fastställs av Fifa, vilket gör det möjligt för spelarna att delta utan att missa viktiga matcher med sina klubblag.

Finns det några nya regler i EM-kvalet som jag borde känna till?
Regler och format för EM-kvalet kan uppdateras av Uefa inför varje ny kvalcykel. Därför är det bäst att kontrollera Uefas officiella hemsida för att få den senaste informationen gällande kvalregler, format och eventuella nyheter.